BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indiát is fenyegeti a maoista lázadás

A demokratikus államrendet és az utóbbi időben végrehajtott piacgazdasági átmenet egészét sodorhatja veszélybe az India észak-keleti körzeteiben kibontakozó maoista lázadás. Az egyelőre még szórványos felkelések a Nepál keleti szegletétől délre húzódó, úgynevezett „vörös korridor” négy államában (Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Orissa) ütötték fel fejüket.

A Bangladeshez közel eső térségekben a falvak nincstelenjei között azonban olyan nagy mértékű az elégedetlenség, hogy a megmozdulások tömeges követésre kell számítani. A Financial Times idéz ottani emberi jogi aktivistákat, akik szerint a lázongás idővel átterjedhet más államokra, és a nagyvárosi proletariátusra, megrendítve akár Mumbai (Bombay) vagy Delhi közbiztonságát. A négy államban immár fegyveres összecsapásokba torkollik a nyugtalanság, amelynek ideológiai alapját az ott érzékelt társadalmi igazságtalanság képezi. Helyben ezt úgy fogalmazzák meg, hogy óriásiak a vagyoni-jövedelmi különbségek, emellett a térségben kibányászott nyersanyagok (például réz- és vasérc) bevételeiből a lakosságnak semmit sem juttatnak vissza. Az erőszak legutóbbi hulláma során a maoisták több embert megöltek, közöttük egy helyi politikust, megtámadtak rendőrőrsöt és vasútvonalat robbantottak. Korábban rendőröket öltek meg, és robbanóanyagot zsákmányoltak. Az atrocitásokra válaszolva anti-maoista különítmények jelentek meg a térségben, akik gyilkoltak, fosztogattak és házakat gyújtottak fel.

Ez utóbbi akciókat elítélte a Human Rights Watch indiai szervezete, amely azzal vádolja kormányt, hogy bátorítja, és fegyverekkel látja el a halálbrigádokat, amit azonban Új-Delhi tagad. A súlyosbodó helyzet megvitatására a szövetségi kormány belügyminiszterével kezdtek tárgyalásokat a lázadás által érintett államok biztonsági szakemberei. India önmagát a fejlődő világ demokratikus mintaállamának szeretné láttatni, mint azonban televíziós magazinműsorok nagy számban beszámolnak róla, a társadalmat súlyosan megosztó kasztrendszert csak papíron sikerült eltörölni, a legalsóbb kategóriába sorolt „érinthetetlenek” továbbra hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve.

Az évtizedekig halogatott, de utóbb mégis szabadjára engedett piacgazdasági átmenet ugyan képes volt jelentős rétegek anyagi helyzetén javítani, a lakosság nagy tömegeit azonban – főleg vidéken – változatlanul fogva tartja a korábbi elmaradottság. További potenciális – eddig azonban sikeresen elfojtott – konfliktusforrást jelent az országban élő nagy számú, és gyorsan szaporodó muzulmán lakosság: Indiát (Indonézia után) a világ második legnépesebb iszlám államának tekintik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.