BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőkével - nem tankokkal - ostromolják az oroszok a Nyugatot

Az energiahordozók és nyersanyagok drágulása nyomán felhalmozott tőke jelentős hányadát Nyugat-Európában szeretnék befektetni az oroszok, legyen szó akár az állam, akár magánszemélyek pénzéről.

A bécsi Die Presse több lépcsős eljárást vél látni a tervek véghezvitelében.

Elsőként – főleg állami hatáskörrel vagy háttérrel – jelentek meg befektetők, akik vagy amelyek az európai energiaellátásban szerettek volna pozíciókat szerezni, helyenként pedig – a „vertikális integráció” jelszavával – kapcsolódó szektorokban is befektettek volna. Az adott szegmensekben folytatott terjeszkedést azonban mind az unió, mind több tagállam szintjén veszélyesnek találták, ezért akadályokat állítottak az orosz szándékok elé.

A következő lépcsőben technológiai cégeket vettek célba, ennek a kampánynak az egyik állomását a svájci Oerlikon cégcsoportban szerzett részesedés jelzi, ami egy orosz magánbefektető nevéhez fűződik.

Ugyancsak tipikusnak tekintik az, ahogy – közvetítőkön keresztül – Moszkva emberei 15 százalékosra becsült tulajdoni hányadot vettek meg a német Gildemeister szerszámgépgyárban, amelyet a precíziós esztergák és marógépek egyik vezető gyártójának tartanak. A célba vett cég részvényei látványosan emelkedni kezdtek, a vezetője pedig kijelentette, hogy kellőképpen felszerelkezve érzik magukat egy ellenséges átvételi eljárás elhárítására.

A legújabb hullámban idegenforgalmi vállalatokat vásárolnak fel az oroszok, itt már lényegében csak magántőkések lépnek fel. A Financial Times Deutschland tipikusnak tartja, ahogy egy orosz oligarcha – Alekszander Lebegyev – átveszi az Öger Tours vállalkozást. A – mintegy 3 milliárd dolláros feltételezett vagyonnal rendelkező – hajdani KGB-vezető első lépésben 76 százalékos részesedést kíván szerezni, a fennmaradó hányad átvételére szóló, későbbi opcióval egyetemben. Ennek a tranzakciónak az a célja, hogy az egyre szívesebben utazó oroszok és ukránok számára nyújtson ugyanolyan színvonalú szolgáltatásokat, mint amilyenekben a kontinens nyugati felének polgárai részesülnek. Tavaly közel 10 millió orosz töltötte külföldön a szabadságát, ami 21 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.