BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német ipar felfedezte magának Brazíliát

Óriási beruházási kampányra készül a német ipar az idén 26. alkalommal megrendezendő kölni brazil napok után – nyilatkozta BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) egyik vezetője.

A német iparszövetség mellett pozitívan ítéli meg a dél-amerikai állam gazdasági kilátásait a Fitch és a Standard & Poor’s hitelminősítő. A kormány stabil gazdasági és pénzügyi politikát folytat, óriási beruházásokat készít elő, amelyekből a német cégek a lehető legnagyobb szeletet szeretnék kihasítani maguknak. Brazília hatalmas erőforrásokkal rendelkezik a mezőgazdaságban, bányászatban és az energiatermelésben.

A világ ötödik legnagyobb államaként fontos pozíciókat tart fen a globális piac olyan szegmenseiben, mint a szója, a kávé, a marhahús, a baromfi, a cukor, a vasérc. A gépiparban olyan erősségei vannak, mint hibrid-motorok, a repülőgépek és a gépjárművek gyártása. Az eddig 13 milliárd barrelre becsült olajvagyona a legújabb tengeri fúrások nyomán valószínűleg háromszor akkorára ugrik. A szerteágazó erőforrásai alapján az ország akár autarkiás gazdaságfejlesztési programot is sikerrel meg tudna valósítani – hangoztatja áttekintésében a Die Welt.

A kormány jelentős infrastruktúra-fejlesztési terveken dolgozik, gyors ütemben bővítik az út- és az erőművi hálózatot, illetve a kikötői kapacitásokat. Várhatóan 2009 elején írják ki a Rio de Janeiro és Sao Paolo közötti gyorsvasút kiépítésére a versenytárgyalást. Itt – a BDI értékelése szerint – a német cégeknek jó esélyeik vannak, bár a franciák és az olaszok is a startkőnél lesznek. Brazíliában nem kevesebb, mint 1200 német cégnek van máris valamilyen telephelye, a maga 800 német vállalatával Sao Paolo akár fontos német iparvárosnak is tekinthető. A terveiben a BDI arra is épít, hogy dél-amerikai államban millió számra élnek németek leszármazottai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.