BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három hatóság vizsgálja majd a tisztességtelen kereskedelmet

Szeptember elsején lépnek hatályba a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény azon szabályai, amelyek a tilalom megsértése esetén eljáróként három hatóságot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF), a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH) jelölik ki.

 Fő szabályként a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt az NFH jár el, de két területet kivesz a törvény az intézmény hatásköréből. Elsőként azt, amikor az érintett tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat olyan tevékenységgel függ össze, amelyet a PSZÁF felügyel, ilyen ügyekben a PSZÁF lesz az eljáró intézmény.

A második csoportba azok az ügyek tartoznak, amelyek olyan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt indulnak, amelyek a verseny érdemi befolyásolására alkalmasak, ezekben a GVH köteles intézkedni. A GVH mindenképpen jogosult eljárni a következő esetekben: amikor a kereskedelmi gyakorlat országos műsorszolgáltatást végző műsorszolgáltatón keresztül valósul meg; a kereskedelem országos terjesztésű időszakos lap vagy legalább három megyében terjesztett napilap útján valósul meg; a fogyasztók közvetlen megkeresésének módszerével végzett kereskedelmi gyakorlat legalább három megye fogyasztói felé irányul, vagy az áru eladásának helyén alkalmazott eladásösztönző kereskedelmi gyakorlatot legalább három megyében szervezik meg.

A három hatóság részére együttműködési kötelezettséget ír elő a törvény, ennek része az a megállapodás, amelyet hétfőn írnak alá. A törvény rögzíti azt is, hogy az együttműködési megállapodást évente felül kell vizsgálni, a mindenkori hatályos szöveget mindhárom hatóság köteles közzétenni a honlapján. A Magyar Közlöny pénteki száma közölte azt a kormányrendeletet, amely a törvénnyel kapcsolatos egyéb jogszabály módosításokat tartalmazza. Ez előírja azt is, hogy ha a nyugdíjpénztárak a kereskedelmi kommunikációjukban a hozamrátára hivatkoznak, akkor ugyanakkora méretben közölniük kell az 5 éves átlaghozamot is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.