BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Botrány: tévedésből nyilvánosak az adófizetők adatai - Norvég felháborodás

Óriási közfelháborodást váltott ki Norvégiában, hogy az ottani adóhivatal – tévedésből – szétküldte a sajtónak az ország 4 millió adófizetőjének legkritikusabb adatait.

A hatóság évente ad tájékoztatást az adóbevételekről az ottani médiának, idén azonban a szétküldött anyagok között voltak olyan optikai lemezek, amelyeken megtalálható volt a közteherviselésben részt vevő minden állampolgár személyi száma, neve, továbbá a jövedelmére – illetve a fizetett adóra – vonatkozó adata.

 A művelet különösen veszélyessé válhatna, ha a szóban forgó adatokhoz bűnözök is hozzájutnának, mert – egyebek mellett – kedvükre kreálhatnak maguknak hamis személyazonosságot, amit fel lehet használni bűncselekmények elkövetésére. A norvégoknál a személyi szám a születési dátumból és egy ötjegyű számból áll, ott ez a legfontosabb adat, amellyel mindenki azonosítanak, akár a hatóságoknál, akár a bankoknál, akár a biztosítóknál, akár az egészségügyi ellátás vagy a munkahelyi felvétel során.

Az oslói adatvédelmi hatóság „ijesztő mértékűnek” nevezte a hibát, és máris riadót fújt az ügyben, a vétkes adóhivatal pedig felkérte az összes címzettet, hogy felhasználás és másolás nélkül juttassák vissza az adathordozókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.