BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár már 2012-ben euróval fizethetünk? Gyurcsány bejelentése elhamarkodott az elemzők szerint

Már 2012-ben bevezetheti hazánk az eurót, legalábbis erre utal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnapi, Financial Timesnak adott nyilatkozata.

A kormányfő úgy vélekedett, hogy Magyarország a 2010-es választások előtt az ERM II árfolyamrendszer részévé válhat, az euró bevezetésének egyik feltétele pedig éppen az, hogy az adott tagállam két évet töltsön el az ERM II-ben. A miniszterelnök tegnapi bejelentése kapcsán több elemzőház – köztük a BNP Paribas és a Goldman Sachs – lehetségesnek nevezte, hogy Magyarország akár már 2009 második felében csatlakozzon az ERM II-höz.

A lapunknak megszólaló elemzők ugyanakkor elhamarkodottnak nevezték Gyurcsány Ferenc bejelentését. Bár az infláció és a hiány mértéke valószínűleg kedvezően alakul, az államadósság és a kamatok terén jelenleg igen bizonytalan a helyzet – vélekedett Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Hozzátette: akkor célszerű belépni az ERM II-be, ha a rákövetkező két év során valamennyi eurózóna-csatlakozási feltétel teljesítésére jók az esélyek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.