BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra járatott magyar adóprés!

Tavaly a fejlett országok közül Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben az adóterhelés - derül ki az OECD most közzétett jelentéséből.

Az anyag szerint hazánkban a 2006-os 37,1 után 2007-ben a GDP 39,3 százalékára rúgott az összesített adó- és járulékbevételek nagysága. Csehországhoz (ahol 2004 óta folyamatosan csökken az újraelosztás aránya) képest majdnem három, Szlovákiához viszonyítva pedig közel tíz százalékponttal magasabb nálunk a GDP-arányos adóterhelés a legfrissebb adatok szerint.


A párizsi székhelyű szervezet tagállamai közül továbbra is Dániában és Svédországban a legnagyobb - közel ötven százalékos - az állam újraelosztó szerepe, de az EU legnagyobb gazdaságai közül Francia- és Olaszországban is meghaladja a mutatószám a negyven százalékot. A másik végletet Mexikó és Törökország képviseli 20,5 illetve 23,7 százalékos GDP-arányos elvonással.


A magas adóterhelés egyébként nem feltétlenül elítélendő - mutatnak rá a jelentés készítői. Dániában például a magas újraelosztási szint hatékony államapparátust és szociális rendszert tesz lehetővé, míg Mexikóban az alacsony terhek az állami szolgáltatások gyatra színvonalát eredményezik.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.