BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fájdalmas elbocsátásokkal kell számolni

Bartha Attila szerint tovább csökken majd a foglalkoztatás, ismét nyolc százalék körüli tartományba ugrik a munkanélküliség. A lakosság közérzete rosszabb lesz, mint a régió többi országában.

A Kopint-Tárki kutatási igazgatója a Figyelőben megjelenő elemzésében arról ír: alig akad olyan ágazat, amelynek pozitívak a rövid távú kilátásai.  A pénzügyi szektornak, az építőiparnak, de még az exportáló feldolgozóvállalatoknak is nehézségekkel kell szembenéznie.

Ebből adódóan fájdalmas elbocsátásokkal kell számolni, a munkanélküliség ismét nyolc százalék fölötti tartományba kerül majd Magyarországon. Bartha Attila szerint a magyar lakosság szubjektív közérzete rosszabb lesz, mint a hasonló nehézségekkel küzdő szomszédos államoknak, mivel a múlt évi jövedelemcsökkenést idehaza sokan devizahitellel próbálták áthidalni. Ha ez a forrás is elapad, marad a fogyasztás csökkentése.

A szakértő szerint a legfrissebb versenyképességi előrejelzések a legkisebb derűlátásra sem adnak okot. A közoktatás és a közszolgáltatások minősége, a foglalkoztatási terhek és a korrupció a stabilizáció után is tartós növekedési problémákat okoz Magyarországon.

A cikk folytatódik a hirdetés után

A régi tévelygések miatt másokhoz képest most kétszeres árat fizetünk. ... Magyarország komoly sebezhetősége miatt az államháztartási hiány további csökkentésének nincs alternatívája. A restrikció azonban nem párosulhat adóemeléssel, a kiadási lefaragásoknak pedig nem lehetnek kárvallottjai a humántőke-területek. A politikai elitnek saját magán kell kezdenie a takarékoskodást. 

Olvassa el Bartha Attila lapunkban megjelent elemzését is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.