BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: Van itt valami félreértés az IMF-fel kapcsolatban

A miniszterelnök ma reggeli blogbejegyzésében leszögezi: az IMF sem a költségvetésre, sem Magyarország növekedésére nézve nem fogalmaz meg követelményeket.

Van itt valami félreértés az IMF-fel kapcsolatban. A Valutaalap nem támasztott feltételeket a növekedésre vagy a költségvetésre vonatkozóan. Az IMF nem diktálja, hogy mennyi legyen a növekedés, vagy mennyi legyen Magyarország költségvetése, kiadása. Nekünk kell olyan előrejelzéseket tenni, amelyek figyelembe vesznek minden lényeges körülményt és képesek számszerűsíteni, bizonyítani, hogy miért ekkora vagy akkora a növekedési várakozás. Illetve, ha ilyen vagy olyan növekedéssel kalkulálunk, akkor abból milyen költségvetés származik, hogyan lehet egyensúlyban tartani a költségvetést – írja a miniszterelnök mai blogbejegyzésében.

Az elmúlt fél évben folyamatosan lefelé korrigáltuk az előttünk álló időszak növekedési kilátásait. Talán többen emlékeznek rá, hogy a konvergencia programban még 4 % körül terveztünk 2009-re, aztán nyáron már csak 3 %-ot.

Az elmúlt hetekben azt mondtuk, hogy jó, ha lesz 1 %. Most, a válság szélesedését látva, ennél is visszafogottabban tervezünk. De ez a mi feladatunk. Az IMF ezt tudomásul veszi. A Valutaalap nem diktálja, hogy milyen politikát kell megvalósítanunk, hogyan alakítsuk a szociálpolitikát, vagy például az oktatáspolitikát. Nincsenek ilyen feltételei.

Ha a korábbiaknál is alacsonyabb növekedéssel számolunk, akkor – más tényezőket is figyelembe véve – a költségvetésnek várhatóan kevesebb bevétele lesz. Ha mindeközben elapadnak a hitelforrások, és az újak egyre drágábbak, akkor óvatosan kell bánni a hiánnyal, ha úgy tetszik, nem nagyon szabad többet költeni, mint amennyi bevételünk van. Nekünk kell eldönteni, hogy mire költünk kevesebbet – szögezi le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.