BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Helyzet van" - Csányi és Hernádi spekulációról, nyertesekről és vesztesekről

Válsághelyzetben össze kell fogni - hangsúlyozta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a holnapi nemzeti csúccsal kapcsolatban

Szerinte most arra van szükség, hogy amilyen gyorsan csak lehet olyan intézkedéseket hozzon, jelentsen be a kormány - lehetőleg a szociális partnerek és a politikai pártok támogatásával -, amelyek a külvilág számára egyértelműen bizonyítják, hogy Magyarország elkötelezett a konvergencia-program és a pénzügyi egyensúly megtartása mellett. 

Csányi a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta: kedvező lépés, hogy a kabinet úgy döntött: az új helyzetben alacsonyabb államháztartási hiányt kíván elérni (a korábban tervezett 3,2 százalékos deficit helyett 2,9 százalékosat jövőre). Úgy véli azonban, a pénzpiaci befektetőket az új költségvetés azon konkrét részletei győzhetnék meg leginkább, amelyek bizonyítják a hiánycsökkentés iránti elkötelezettséget, és ezen keresztül azt is, hogy érdemes forintban, magyar állampapírokban - vagy éppen hazai részvényekben tartani a pénzüket.

A legnagyobb magyarországi hitelintézet elnök-vezérigazgatója szerint a jegybank tegnapi lépései kedvezőek a pénzpiacok működése szempontjából, mint mondja, meg is lepte, hogy a forint nem igazán erősödött ennek hatására. "Attól tartok spekuláció folyik a magyar valuta ellen" - mondta Csányi.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a bankrészvény is messze értéke alatt forog, bár devizában mért ára csak most süllyedt a régiós versenytársak értékeltségi szintjére. Leszögezte: a magyar szuverén adósságra adott hasonló besorolás következménye, hogy a Standard & Poor''s negatív kilátással látta el a bankra adott minősítését. Kiemelte: a bank iránt megvan a bizalom: számos kisbefektető vásárolt a tegnapi alacsony áron, és azt kívánja nekik - és a banknak is -, hogy sokat nyerjenek a részvényeken. Csányi Sándor hangsúlyozta, hogy a bank likviditása kiemelkedő, a betétek állománya pedig növekedett az utóbbi időben.

Ha "helyzet van", egy nagyvállalatnak sokszor hasonlóak a problémái, mint egy országnak - fejtette ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Erre kétféle választ tart lehetséges. A "vesztes" a kedvezőtlen helyzetet külső tényezők hatásának tudja be, és a kilábalást is azok javulásától teszi függővé. A "nyertes" saját háza táján néz körül, és ott javít. Egy vállalat ilyenkor főképp a kiadásokból farag le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.