BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kolosszális tartozások Európában

Az amerikai képviselőház elfogadta a 700 milliárd dolláros banki mentőcsomagot, az európai uniós válságcsúcson azonban a résztvevők nem tudtak megállapodni a bankmentő alap létrehozásáról.

Pedig az öreg kontinens hitelintézeteire is ráfér a segítség. A párizsi csúcson a mentőalap ellen szavazó német kormánynak például újra kell gondolnia a Hypo Real Estate jelzálogbank megmentési tervét, az abban részt vállaló hitelintézetek ugyanis visszakoztak az akciótól. Angela Merkel német kancellár gyors megoldást sürgetett, a szakértők szerint ugyanis, ha a tokiói tőzsde ma reggeli megnyitásáig nem rendeződik a bank sorsa, a társaság nem éri meg a holnapot.

Az eredeti terv szerint a társaságot a kormány egy 35 milliárd eurós segélycsomaggal segítette volna ki, amelyből 20 milliárdot az Európai Központi Bank és a Bundesbank tett volna le, a maradékot pedig különböző hitelintézetek folyósították volna.

A Die Welt szerint azonban ennél lényegesen többe, akár 100 milliárd euróba is kerülhet a hitelintézet megmentése. A Hypo Real mellett több más német hitelintézet is veszélyben forog – állítja a Der Spiegel. A Landesbank Baden Württemberg rövid lejáratú kinnlevősége 100 milliárd euró, a társaság leánycége, a Landesbank Rheinland Pfalz pedig további 13,5 milliárddal tartozik, ezt 2009 végéig vissza kell fizetnie.

Szintén hatalmas, 43 milliárd eurós kinnlevőséggel küzd a magyar MKB Bank fő tulajdonosa, a Bayerische Landesbank, a WestLB-nek és az Eurohypónak pedig 30-30 milliárdos tartozása lehet. Aggódva figyeli a kontinens az olasz UniCredit sorsát is. Miközben a társaság igazgatótanácsa tegnap este a cég 5-6 milliárd euró körüli tőkeemeléséről tárgyalt, lengyel lapokban olyan hírek keltek szárnyra, hogy a bank kénytelen lesz eladni aranytojást tojó tyúkként emlegetett kelet-európai leányait. A lehetséges vásárló a spanyol Banco Santander lehet.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.