BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kovács Árpád: Új költségvetés kell!

A költségvetés kiadási oldalának szűkítése nélkül nem lehet csökkenteni az állami bevételeket sem. Ha a kiadási szint nem módosítható, az egész vita egy „itt a piros, hol a piros” játékra emlékeztet – fogalmazott a pénteki pénzügyi csúcstalálkozón Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Hozzátette: a válság vége egy komoly piaci megingás lesz, a magyar belpiacokon ugyanis évek óta nincs bővülés, ezekben a hetekben pedig a külpiacok növekedése is megáll. Ilyen körülmények között égetővé vált a cégek adóterhelésének csökkentése, ám amíg a politika fennen hirdeti, hogy nem nyúlnak hozzá a jóléti kiadásokhoz, nem vesznek el egy forintot sem a nyugdíjasoktól vagy a segélyezettektől, addig erre nincs valós esély – vélekedett az MKIK elnöke.

Elsősorban a gazdálkodó szervezetek itták meg az utóbbi évek megszorításainak a levét, a számvevőszéki adatok szerint ugyanis a nemzeti jövedelem egyre kisebb része jut nekik. A termelés, az értékteremtés területét nagyobb arányban kell részesíteni a jövedelemből, így talán elkerülhető, hogy Magyarország egy hosszan elhúzódó, válságos időszak elé nézzen – fogalmazott ugyanitt Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke. Megítélése szerint a 2009-es büdzsétervezet egy szelíd választási költségvetés, amelyben kismértékben ugyan, de nőnek az elosztási arányok. Ezzel szemben új, a válságra válaszokat kereső és találó költségvetési tervet kell készíteni – szögezte le az ÁSZ elnöke, aki szerint fontos, hogy a kormány „menekülési utakat” jelöljön ki a jelen helyzetből.

Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa úgy vélekedett: az adóreformot nem lehet az adóterhelés csökkentésére szűkíteni. Jelentős adócsökkentésre most egyébként sem lenne lehetőség, mert a költségvetési hiány csökkentése mindennél sürgősebb. Ugyanakkor nem járna bevétel-kieséssel, mégis reformértékű lenne az adórendszer egyszerűsítése, átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tétele. A versenyképesség növelése érdekében érdemes lenne fontolóra venni az élőmunkára jutó adó- és járulékterhelés csökkentését, valamint a vállalati nyereségadó mérséklését. Az így kieső bevételt lehetne pótolni a környezetszennyezés, a vagyon és a fogyasztás adóztatásának növelésével. A nehezen élők számára az áfanövelés hatását pedig az alapvető élelmiszerek csökkentett áfakulcsba sorolásával lehetne enyhíteni.

A vagyonadózás erősítését javasolta a pénzügyi fórumon Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője is. Rámutatott: a különadó kivezetése ellenére jövőre jottányit sem csökken a vállalkozások adóterhelése, hiszen a társasági adóból és különadóból származó 2008-as bevételnél mintegy 15 milliárd forinttal többet vár a kormány jövőre csak a társasági adóból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.