BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rettegnek a divatvilágban: "húzós" pénzügyek és visszaeső kereslet és

A luxuscikkek piacát és a divat-ipart hosszú idők tapasztalata alapján tartották válság-állónak, a bankszféra mostani megrázkódtatásai azonban aggodalommal töltik el az ágazatban tevékenykedő cégeket és tulajdonosait - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung

Bár körükben változatlanul sokan bíznak abban, hogy gazdag emberek mindig lesznek, az azonban nem közömbös, hogy mennyit hajlandóak költeni. A pénzügyi válság már bő egy esztendeje tart, az idei első félévet a vezető divatházak mégis meglepően jó eredményekkel zárták. Vonatkozik ez nemcsak a francia cégekre – mint az LVMH, a PPR, a Hermes – de az olasz Prada, Geox és a Tod’s tevékenységére is.

Az ágazatban tevékenykedő olasz érdekeltségek forgalmának növekedésében bizonyos lassulás azonban már ekkor érezhető volt, az eladások csak 3,3 százalékkal növekedtek 2007 első hat hónapjához képest, holott tavaly még 9 százalékos volt az expanzió. Az idei lassulás mellett annyi pozitívum mindazonáltal jelentkezett, hogy tartani lehetett a 18 százalékos, forgalomarányos nyereséget. A mostani, őszi idény ezzel szemben nyomott hangulatban indult.

Az európai divat fővárosának tekintett Milánóban nemrég mutatták be a jövő évi tavaszi és nyári modelleket, ennek során azonban a szokásosnál jóval szerényebb ütemet diktáltak. A korábbi évekkel ellentétben nem egymás-hegyén hátán tartották a rendezvényeket, hanem hosszabb szüneteket közbeiktatva.

Az ágazat aggályait az olasz divatkamara elnöke Mario Boselli fogalmazta meg, aki szerint félő, hogy a nemzetközi pénzügyi válság ez alkalommal el fogja érni a divat-szakmát. Az ágazat nemcsak a kereslet visszaesésétől tart, hanem a tevékenységének további bővítéséhez szükséges hitelek megritkulásától vagy drágulásától is. A negatív várakozások biztos jele, hogy a tőzsdén jegyzett cégek árfolyamat az utóbbi 12 hónap során felére esett, ami alól csak az LVMH papírjainak – „csak” – 25 százalékos hanyatlása jelentett némileg üde kivételt.

Az adott helyzetben a szektor képviselői különös bizakodással fordulnak az újgazdagok felé, akik Kelet-Európából, Ázsiából és a Közel-Keletről kerülnének ki. Az érintett cégek vezetői az adott helyzetben kivárásra játszanak, az átmeneti időben igyekeznek konszolidálni a pénzügyeiket és a pozícióikat, hogy a 2010-re várt fellendülés beköszöntére a számottevően megnövelt hatékonysággal tudjanak reagálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.