BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a felfüggesztésnek, de nulla marad az uniós búza- és a kukoricavám

Visszaállítja az Európai Unió a gabonafélék importvámtételeit - döntöttek ma a tagállamok szakértői.

Mint ismert, Brüsszel a vámrendszer alkalmazását a tavalyi árrobbanás nyomán függesztette fel. A mostani intézkedés hátterében viszont az áll, hogy nemzetközi szinten csökkennek a gabonaárak és hasonló trend érvényesül az EU-n belül is. Az uniós aggodalmak szerint az olcsó import további árletörést okozhat a közösségi piacon. A ma elhatározott változtatás ugyanakkor nem hoz azonnali és automatikus gabonavámnövekedést - mondták a VGO-nak hazai ágazati szakértők.



A módosítás egyelőre annak a lehetőségét teremti meg, hogy alkalmazni lehessen a vámmegállapítás alapjául szolgáló EU-rendeletet. Ez a vámszinteket több nemzetközi piac változásaihoz köti, de az utóbbi időszak árcsökkenései a termények zöménél még nem voltak olyan mértékűek, hogy uniós vámok léphessenek életbe. Ezért a búzánál és a kukoricánál egyelőre marad a "nulla vám", és elmozdulás csak további világpiaci áresés esetén lehet. (A döntés kihirdetése után várhatóan a rozs és a cirok behozatalakor kell majd fizetni, a mai számítások szerint 19,11 eurót tonnánként).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.