BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszafogottabb béremelések

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek összességében 8,0%-kal, a nettó átlagkeresetek 7,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. A január–augusztusi reálkereset (a fogyasztóiár-index 6,8%-os növekedése mellett) 0,3%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az alkalmazásban állók száma 2008. január–augusztusban átlagosan 2 millió 754 ezer volt. Az év első nyolc hónapjában a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 944 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,5%-kal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1%-kal emelkedett. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 8 hónapjában 195 500 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 700 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 215 900 Ft-ot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,0%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,7%-kal, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,4%-kal volt magasabb. Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (13,8%), pénzügyi tevékenység (13,1%), kereskedelem, javítás (10,1%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (8,6%) gazdasági ágban. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) átlagkereset 7,7%-kal nőtt az előző év január–augusztushoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,6%-kal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,9%-kal lett magasabb.

Augusztusban a bruttó átlagkeresetek 7,2%-kal haladták meg az előző év azonos időszakit. Január–augusztusban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120 400 Ft volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 500 Ft-nak, a szellemi foglalkozásúaké 154 800 Ft-nak felelt meg. A nettó kereset így átlagosan 7,1%-kal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférát 8,1%-os, a költségvetési szervezeteket pedig 5,5 %-os növekedés jellemezte. A 206 900 Ft-os nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 8,4%-kal volt magasabb az előző év január–augusztusinál. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,5%-ot tett ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.