BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aláírták az uniós pénzügyi támogatásról szóló szerződést

Az Európai Unió képviselői is aláírták azt a két dokumentumot, amely alapján az Európai Unió 6,5 milliárd euró összegű középtávú pénzügyi támogatást nyújt a magyar kormány pénzügyi és gazdaságpolitikai programjának megvalósításához, a fiskális konszolidáció folytatásához - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

 Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa szerdán, Veres János pénzügyminiszter és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke pedig hétfőn látta el kézjegyével a dokumentumokat, melyek az aláírással léptek hatályba. Az uniós hitel két évig áll Magyarország rendelkezésére, átlagos lejárata legfeljebb öt év. A támogatás négy részletben hívható le.

A hitelhez kapcsolódóan rendelkezésre tartási jutalékot nem számítanak fel. Az első 2 milliárd euró értékű részlet lehívásának feltétele olyan jövő évi költségvetési törvényjavaslat benyújtása, amely célul tűzi ki a 2,6 százalékos GDP arányos hiány elérését, és tartalmazza az azt alátámasztó költségvetési intézkedéseket - álla közleményben. A pénzügyi csomagról már az ECOFIN, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa november 4-én kedvezően döntött.

Az unió által Magyarországnak nyújtandó 6,5 milliárd eurós hitel része annak stabilizációs csomagnak, amely alapján összesen 20 milliárd euró összegű forráshoz jut Magyarország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.