BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az észt gazdaság is zsugorodik

A harmadik negyedévben – éves rátán számolva – 3,3 százalékkal csökkent Észtországban a GDP, tükrözve a lakossági fogyasztás elapadását és az ipari termelés visszaesését.

A mostani zsugorodás mértéke a legnagyobb volt 1994 óta, az idei április-júniusi időszakban még csak 1,1 százalék volt a hanyatlás mértéke, a tavalyi harmadik negyedévben pedig még 5,5 százalékkal bővült a gazdaság. Ottani statisztikusok szerint az év utolsó három hónapjára további teljesítményromlás várható.

Az idei harmadik negyedévben egyébként – az egész EU legrosszabb eredményét hozva – 4,2 százalékos visszaesést mutattak ki Lettországban.

Litvániában ugyan még jelentkezett 3,1 százalékos növekedés a július-szeptemberi időszakban, ez azonban erőteljes lassulást jelez a tavalyi azonos időszakban mért 10,5 százalékhoz képest. A balti államok gazdasági helyzetének romlása több közös jegyet mutat: tavaly erős inflációs hullám vonult végig ott, amitől visszaesett a fogyasztás, később az ingatlanpiacok omlottak össze. E jelek alapján kutatók már tavaly a „kemény földetérés” formulája szerint konjunktúra-romlást jósoltak a Baltikumnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.