BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak trükk lenne az áfacsökkentés? – Rejtett adóaknát lát a brit ellenzék

Egy pénzügyminisztériumi munkaanyag kiszivárgása vagy téves közzététele nyomán óriási vita támadt a brit parlamentben. A konzervatív ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy a bejelentett áfacsökkentés kompenzálásaként a kabinet valójában drasztikus adóemeléseket tartogat a következő választások utáni időre.

Alistair Darling pénzügyminiszter hétfőn még arról beszélt, hogy a – most 17,5 százalékon álló – áfát a kormány 2 százalékpontnak megfelelő mértékben csökkenti, mégpedig egy 13 hónapos időtartamra, amíg a válság, a kabinet reményei szerint csitulni kezd. A nyilatkozat szerint az általános forgalmi adó 2010 elején visszaállt volna a jelenlegi szintre. A minisztériumból azonban utóbb kikerült egy munkaokmány, amely szerint 2011-12 során nagyobb mértékű adóemelésre – így a mostaninál legalább egy ponttal magasabb áfára – lesz szükség, a költségvetésen most képződő, óriási lyuk betömésére.

 A bakira nyomban lecsapott a konzervatív ellenzék, amelynek vezetője – az árnyékkormány pénzügyminiszterével egyetemben – kijelentette, hogy a kormány nagy horderejű, rejtett adóaknát tartogat, amiről a közteherviselő réteg csak a legközelebbi választások után fog tudomást szerezni. A kormány számára további problémát jelent, hogy a későbbi, nagyobb adóteher tényét és elkerülhetetlenségét egy független kutatóintézet is megerősítette.

A kutatók kiszámították, hogy a legmagasabb keresetekre kilátásba helyezett, 45 százalékra megemelt adókulcs csak évenkénti száz millió font sterlinges nagyságrendben fog bevételi többletet indukálni, szemben a sokmilliárdos mostani – keresletélénkítő célzatú – adócsökkentéssel. Peter Mandelson – korábbi európai biztos – a brit kormány üzleti ügyekkel megbízott tagja védelmébe vette a tervet, és arra kérte az ellenzéket, hogy abban a mostani, súlyos helyzetnek megfelelő eszközt lásson.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.