BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: ha nem tesszük jól a dolgunkat államcsőd is lehetett volna

A legrosszabb forgatókönyv a forint hatalmas zuhanása volt. Ha ugyanis az euróhoz viszonyított árfolyama nem áll meg 350-400 forintig, akkor pillanatok alatt 20-30 százalékos infláció alakulhatott volna ki. Ez azt jelenti, hogy az emberek elveszítették volna jövedelmük negyedét, harmadát - mondta a miniszterelnök

Gyurcsány Ferenc erről a Vasárnapi Hírek című hetilapnak adott interjújában beszélt. Szerinte az a veszély is fennállt, hogy az állam papírjait a külföld nem vásárolja meg, a lejárt kötvényeket nem hosszabbítják meg és az államnak valamennyi bevételét azok kifizetésére kellett volna fordítania - idézi a Híradó a távirati irodát. 

Akkor pedig valószínűleg három hónap, vagy fél év múlva veszélybe kerül a tanárok, az orvosok fizetése, valamint a nyugdíjak kifizetése. Ez egy igazi, komoly válság lehetősége volt, amitől - a miniszterelnök szerint - sikerült megóvni az országot. Arra a kérdésre, vajon fennállt-e az államcsőd lehetősége a kormányfő azt válaszolta: "Ebből államcsőd és szociális válság egyidejűleg alakulhatott volna ki, hogy ha nem tesszük jól a dolgunkat."

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a válság kétharmada külső körülmények következménye, egyharmada pedig belső okokra vezethető vissza. A belső ok ugyanakkor nem kizárólag ezt a kormányt jelenti - mutatott rá a miniszterelnök.

Szerinte négy speciálisan magyar ok van. Először is a magyar lakosság 2000-2001 óta, amióta beindult a Fidesz otthontámogatási politikája, lényegében nem takarít meg. 2000 és 2006 között lényegesen többet költöttünk a költségvetésből, mint amennyi bevételünk volt - sorolta tovább, hozzátéve, "ebben benne van a mi felelősségünk is". A reformpolitika 2006 és 2008 között megakadt, ezért Gyurcsány Ferenc szerint a fő felelősség az ellenzéké. Végül pedig, az elmúlt három-négy évben a magyar lakosság és a vállalatok "elképesztő módon adósodtak el devizában és nem forintban", és ez a devizaválság veszélyét teremtette meg.

A kormányfő elmondta, hogy az európai nagyhatalmak vezetőinek, Gordon Brown brit miniszterelnöknek és Angela Merkel német kancellárnak, valamint Nicolas Sarkozy francia elnöknek kulcsszerepe volt a Nemzetközi Valutalap (IMF) hitelkeretének biztosításában. Mint elmondta, arról, hogy az amerikai kormány aktívan benne lett volna a döntésben, nem tud.

Arra a kérdésre, milyen érvvel vitatná, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint szégyen, hogy Magyarország a valutalaphoz fordult, Gyurcsány Ferenc közölte: "Az lenne a szégyen, ha Magyarországon a munkásemberek elveszítenék a jövedelmük 30 százalékát. (...)Sőt lehet, hogy az tragédia lenne. Szégyen az lenne, ha nem tudnánk kifizetni a nyugdíjakat." Az, amit Orbán Viktor javasol, ezt eredményezhetné, mert az IMF biztosította háttér nélkül "Magyarországon államfinanszírozásai csődhelyzet veszélye állt volna be" - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.