BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebbet kell dolgozni a válság miatt? Csökkene a heti munkaóra száma Hollandiában?

A holland munkaadók és a szakszervezetek megállapodtak annak a javaslatnak a lényeges pontjaiban, amely csökkenti a heti ledolgozandó munkaórák számát a globális hitelválság hatásainak kitett ágazatokban. A kormány a jövő héten tűzi napirendre a válság gazdasági hatásainak kérdését – közölte a holland állami rádió angol nyelvű adása.

A munkaidő csökkentésének költségeit feltehetőleg a munkanélküliek juttatására elkülönített pénzügyi alapokból finanszírozzák. A megállapodás értelmében a kapacitás-csökkentésre kényszerülő vállalatok dolgozói, amikor nincs munka, kevesebbet dolgoznak, vagy továbbképzéseken vesznek részt - olvasható a Humán Rent hírlevelében.

A kormány a jövő héten ül tárgyalóasztalhoz a munkaadói és szakszervezetekkel, hogy áttekintsék a pénzügyi válság következményeit. Piet Hein Donner szociális miniszter még nem kommentálta a megállapodás tervezetét.

Az FNV szakszervezeti szövetség november 10-én tíz pontos cselekvési tervet jelentett be, hogy megvédjék a munkavállalókat a gazdasági nehézségek hatásaitól. A munkanélküli juttatásokat érintő lépéseken kívül a terv része az egészségügy, a tömegközlekedés és a postai szolgáltatások piaci hatásoktól való védettségének biztosítása is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.