BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama főtanácsadója "beszólt" az autógyártóknak

David Axelrod, Barack Omaba főtanácsadója az autógyártókkal kapcsolatban azt mondta: az adófizetők nem sokat tehetnek a megsegítésükért. Egyúttal kritizálta a Big Three vezetőinek viselkedését.

David Axelrod, a megválasztott elnök főtanácsadója ma úgy fogalmazott: a jövő hónapra a három legnagyobb autógyártónak tervet kell készítenie működésének újrastrukturálásért – tudósít az AP.

A múlt héten üres kézzel távozott a GM, a Chrysler és a Ford vezetősége, a tanácsadó ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "reméli, hogy a vezetők decemberben kereskedelmi repülőjáratokon visszatérnek Washingtonba tervekkel a kezükben". Axelrod ezzel arra utalt, hogy a segélycsomagért kampányoló vezérigazgatók vállalati repülőkön érkeztek az amerikai fővárosba.

A demokraták most teljes erővel azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban megtörténjen a hatalomátvétel. A hírügynökség információi szerint Obama igyekszik befolyásolni a mandátuma végéhez közeledő Kongresszust, a munkában a frissen felálló gazdasági kabinet segíti majd. A megválasztott elnök ma mutatja be Timothy Geithner pénzügyminszterből, Lawrence Summers a Gazfdasági Tanács-igazgatóból és Bill Richardson kereskedelmi miniszterből álló szakértői csapatát.

Az új kormányzat előtt hatalmas feladat áll, Barack Obama ugyanis szombaton új gazdasági tervet jelentett be: eszerint 2010-ig 2,5 millió munkahelyet teremtenek, illetve őriznek meg.

A most meghirdetett csomag sokkal ambiciózusabb, mint az elnökválasztási kampány során kiemelt 175 milliárdos gazdaságélénkítési javaslat. A gazdasági nehézségek miatt valószínű, hogy az elnök által ígért adócsökkentések 2011-ig nem valósulnak meg, erre utal Obama vasárnapi televíziós nyilatkozata.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.