BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januárig türelmesek a kormánnyal a közszféra dolgozói - Jön a sztrájk ha nem sikerül megegyezni

Ma folytatódnak a tárgyalások az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság (EKSZ) és a kormány között a közszférát érintő várható megszorítások kompenzálásáról.

Szombaton tizenöt-húszezer közalkalmazott tüntetett a Kossuth téren az EKSZ által szervezett megmozduláson. Varga László, az EKSZ és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke elmondta, a szakszervezeti oldal az ország lehetőségeivel és a közszolgálati igényekkel is összhangban lévő választ vár a kormánytól.

Ha nem lesz megegyezés, január 12-én sztrájkba lépnek. A demonstráción az EKSZ petíciót adott át a kormány képviselőjének. A kiáltvány szerint a szféra dolgozói továbbra is elvárják a 2007-es sztrájkmegállapodás 2009-re vonatkozó pontjainak betartását.

A kormány eddig öt forgatókönyvet dolgozott ki a nominális kompenzálásra, melyre 112 milliárdot különített el. De egyik tervezet sem fedte le a közszféra egészét.

Legjobb esetben is csak a maximum 139 ezer forintot keresők kapnák meg a tizenharmadik havi juttatásnak megfelelő összeget. A kormány közleménye szerint is az alacsony fizetésűek teljes kompenzációjára tesznek javaslatot ma.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.