BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre még el lehet menni korábban nyugdíjba

Mégis megmarad a korengedményes nyugdíj jövőre – határozott tegnap a kormány. Vagyis még 2009-ben is lesz lehetőség arra, hogy a munkavállaló és a munkáltató megegyezzen a dolgozó nyugdíjazásáról a 62 éves hivatalos öregségi korhatár előtt öt évvel.

Ehhez a cégnek vállalni kell, hogy az előre hozott korhatárig előre, egy összegben befizeti a munkavállaló nyugdíját a nyugdíjalapba. Az eredeti szabályok szerint ez a lehetőség 2009. január 1-jével megszűnt volna.

A korengedményes nyugdíjazásra ugyanakkor szigorúbb feltételek mellett kerülhet sor jövőre – mutatott rá tegnap, kormányszóvivői tájékoztató keretében Korózs Lajos, a Szo-ciális és Munkaügyi Miniszté-rium (SZMM) államtitkára. Ennek jegyében az előre hozott öregségi nyugdíj feltételeként megszabott szolgálati idő a jelenlegi 38-ról 40 évre emelkedik, a csökkentett összegű ellátáshoz pedig 33 helyett 37 évre van szükség.

A kormány döntését Korózs Lajos a következőképpen magyarázta: a korengedményes nyugdíjazás lehetőségének a fenntartása a nyugdíjkorhatár előtt álló, hosszabb szolgálati idővel rendelkező munkavállalók számára kedvező menekülési utat kínál az esetleges munkahelyi foglalkoztatási feszültségek elől.



A törvénymódosítás 2010. január 1-jéig szavatolja a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét. Az SZMM kimutatása szerint jelenleg nyolc-kilencezer fő kap ilyen nyugdíjat. Korózs Lajos hozzátette: az Országos Érdekegyeztető Tanács múlt heti ülésén a felek megegyeztek, hogy a következő fél évben ismét áttekintik a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos kérdéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.