BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kenőpénzzel segítik az exportot a feltörekvő országok

A nagy feltörekvő gazdaságok exportorientált vállalatai alkalmazzák leggyakrabban a megvesztegetés valamilyen formáját céljaik eléréséhez – derül ki a Transparency International (TI) friss felméréséből.

Bár az exportőrök viselkedése alapján összeállított rangsorból hazánk kimaradt, az adatgyűjtés során magyarországi cégvezetőket is megkérdeztek, s a válaszokból kiderül, hogy a hazai politikai és üzleti életet, a médiát, illetve az egészségügyet is a korrupció által súlyosan érintettnek tartják.

A TI 22 országot vizsgáló elemzése szerint a kínai, orosz, indiai és mexikói cégek a leginkább megvesztegethetők. Az eminensek csoportjába, vagyis a legtisztább eszközökkel operáló vállalatok közé ugyanakkor a belgák, kanadaiak, hollandok, svájciak, németek tartoznak, miközben az Egyesült Államokban székhellyel rendelkező társaságok a középmezőnyt erősítik.

A megvesztegetés formáin belül három fő csoportot különböztet meg a TI tanulmánya: a magas rangú politikusok és pártjaik megkörnyékezését, az alacsony rangú, helyi tisztviselők „meggyőzését”, illetve a családi-baráti kapcsolatok útján történő előnyhöz jutást.

Ebből a bontásból kiderül, hogy az amúgy „eminens” országokból származó cégek is igen gyakran alkalmazzák egyik-másik módszert. Így például a politikusok megvesztegetése terén igen nagy önmérsékletet tanúsító belga vállalatok 16 százaléka rendszeresen próbál célt érni a rokoni és baráti szálak bevetésével, a spanyoloknál pedig ez az arány közel húsz százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.