BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz vagy még rosszabb? Hazai GDP-kilátások

Az októberben még a legalacsonyabb GDP-előrejelzést adó Pénzügyminisztérium egyszázalékos visszaesésről szóló prognózisa mostanra az optimistább vonalat képviseli, a másik tábor viszont 3 százalék körüli szűkülést jelez előre.

Kétfelé szakadt a szakértői kar azzal kapcsolatban, hogy milyen pálya vár a magyar gazdaságra jövőre. Továbbra is óriási a bizonytalanság a kilátásokat illetően, mivel azt sem lehet még látni, hogy az európai gazdaságok mikorra jutnak túl a recesszión.

Bár a Kopint-Tárki is az optimistább vonalhoz sorolható, hiszen 1,3 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít, ugyanakkor ehhez mellbevágó, 9,5 százalékos munkanélküliséget párosít 2009-re, ez messze az utóbbi évtized legnagyobb arányát jelentené. Ehhez egyszázalékos exportnövekedést és stagnáló importot vár, viszont a fogyasztás bő 2 százalékponttal szűkülhet éves alapon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.