BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kínai miniszterelnök Európában - Közös válságelhárítás

Kedden érkezik öt országot érintő európai körútjára a kínai kormányfő, Wen Jiabao – a bizalomépítőnek szánt – tárgyalásain a két térség kapcsolataiban támadt zavarok elhárításán és a nemzetközi pénzügyi válság következményeinek összehangolt enyhítésén kíván munkálkodni.

Peking decemberben lemondta az esedékes EU-kínai csúcstalálkozót, tiltakozva az ellen, hogy a francia államfő fogadta a dalai láma látogatását. Az út első állomásán, szerdán a kínai kormányfő előadást tart Davosban, a Világgazdasági Fórum idei ülésén. Utána Németországba utazik, majd ellátogat a brüsszeli EU-központba, onnan Spanyolországba és Nagy-Britanniába megy.

Londonban a világgazdasági válság elleni összehangolt fellépés lesz a legfőbb tárgyalási téma, egyúttal pedig megvitatják a 20 kiemelt fejlett és fejlődő állam által áprilistan itt tartandó G20-tanácskozás előkészületeit. A Reuters szerint a tárgyalások során a kínai miniszterelnök kormánya készségét kívánja kifejezni a kapcsolatok újbóli megszilárdítása iránt. A politikus mindenütt azzal a tudattal bocsátkozhat tanácskozásokba, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdaságát képviseli, amelynek stabilitása 2 ezer milliárd dollárnyi valutatartalékon nyugszik.

A megbeszélések további, fő témáiról előzetesen annyi vált ismertté, hogy Peking szeretné elejét venni a kivitelét sújtó, esetleges, újabb európai korlátozó intézkedéseknek. Kína 2007-ben 160 milliárd eurós többletet halmozott fel a kétoldalú kereskedelemben. Ez a szám tavaly már az első 10 hónap során elérte a 138,8 milliárd eurót, ami 5,4 milliárddal több volt, mint az előző év azonos időszakában. Európában csak a nem EU-tag Svájc tudott Kínával szemben kereskedelmi többletet felmutatni.

A válság ellenére is töretlen kínai export-offenzíva számos súrlódás forrása, ezért kezdeményezik EU-szerte a legtöbb anti-dömping eljárást kínai szállítókkal szemben. Korábban cipők és textiltermékek bevitelére vetett ki pótvámokat az EU, legutóbb csavarokra, szegecsekre 87 százalékos, acélhuzalokra pedig 25 százalékos kiegyenlítő vámokat szavazott meg az illetékes brüsszeli testület.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.