BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esik az olajár, de a távfűtés díja nem - Aggódnak az euróbevezetés miatt Tallinnban

Andrus Ansip készen áll az energia és a víz árának szabályozására, hogy hamarabb csatlakozhasson országa az eurózónához - írják észt hírforrások.

A miniszterelnök gazdasági tanácsadója sürgeti az észt versenyhivatalt, hogy a monopolhelyzetbe került szolgáltatókra külön nyomást helyezzen, ne követeljenek irreálisan magas árakat - írja a Baltic Business News.

"A kőolaj ára visszaesett, és állítólag a gázárak vele együtt mozognak. A távfűtés azonban - a hivatal ígéretével ellentétben - még mindig nem lett olcsóbb" - emeli ki a tanácsadó. Aare Järvan szeretné, ha a fogyasztói árak követnék a termelési árakat csökkenésükkor is. Jelenleg a versenyhivatal határozza meg a kiszabható felső határt; a tanácsadó mégis szívesen látná, ha ennél több lépést szorgalmazna a hivatal.

Az észt kormány még szeptemberben külön fogyasztási adót vetett ki az alkoholra és az üzemanyagra; elemzők szerint e lépés újfent megnehezítette az ország mielőbbi eurózóna-csatlakozását . Az infláció ugyanis eleve kiugróan magas a balti országban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.