BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Huszonhét éve nem zuhant ekkorát a GDP az USA-ban

A mai bejelentés szerint 1982 óta nem zuhant ekkorát a GDP a negyedik negyedévben. A kereskedelmi minisztérium adatai szerint a visszaesés gyakorlatilag minden szektort érint.

Utoljára 1990 végén, 1991 elején zuhant több, egymást követő negyedéven keresztül a GDP. A jelenség most megismétlődött és az esés mértéke is 27 éve legrosszabb: az amerikai gazdaság éves szinte 3,8 százalékkal zsugorodott – tudósít a Reuters. Ennél rosszabb eredmény utoljára 1982-ben keletkezett: akkor 6,4 százalékos volt a csökkenés.

A kereskedelmi minisztérium jelentése szerint az amerikai gazdaság aktivitásának kétharmadát kitevő fogyasztás 3,5 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben, míg az azt megelőzőben a csökkenés 3,8 százalék volt.

1987 óta tartó rekordot döntött meg a tartós fogyasztási cikkekre fordított összegek csökkenése – az amerikaiak 22,4 százalékkal kevesebbet költöttek autóra és bútorra. Harmincöt éve nem zuhant ekkorát az export sem: 19.7 százalékkal szűkült a szektor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.