BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjemeléssel indul az idei esztendő is

A nyugdíjak 3,1 százalékkal emelkednek januártól – jelentette be Barát Gábor, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) főigazgatója. Az emelés nem számít rendkívüli intézkedésnek, a hatályban lévő vegyes – a reálbérek és az infláció alakulásától függő – indexálás alapján kapják a pluszpénzt a nyugdíjasok. A költségvetési törvényben szereplő 4,5 százalék inflációs prognózishoz képest ugyan alacsonynak tűnik a nyugdíjemelés mértéke, ám a reálisnak tekinthető, 3 százalékot nem meghaladó kutatói várakozások szerint ezzel az emeléssel reálértékben is nőnek a nyugdíjak.
Az ONYF főigazgatója az eddigi ellentmondásos információkat tisztázandó elmondta: 13. havi nyugdíj kizárólag azoknak jár, akik betöltötték 62. életévüket, a kifizetés felső határa 80 ezer forint. A rendszerből 300 ezren kerülnek ki a szigorítás miatt, ennek révén 55-60 milliárd forintos megtakarításhoz jut a nyugdíjalap. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.