BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A karácsonyi forgalom sem segített

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008 decemberében 3,9 százalékkal, 2008 egészében 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a KSH.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,8%-kal maradt el az előző havitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008-ban 6350 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből 2008. decemberben az éves forgalom 11%-a, 692 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. 2008-ban a kiskereskedelmi eladások 52%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19%-a a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11%-a a könyv-, újság- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2008 egészében 1,2%-kal, decemberben 1,5%-kal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. 2008. decemberben az eladások jelentős részét (92%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,8%-kal csökkent; az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,3%-kal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem decemberi forgalmának volumene 0,2%-kal mérséklődött a novemberihez képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2008 egészében 2,8%-kal, decemberben 5,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten. 2008. decemberben csak az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikküzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, a többi tevékenységcsoportban visszaesett az értékesítés volumene. A legnagyobb mértékben a bútorháztartásicikk-, építőanyag-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásai maradtak el az előző év azonos hónapjában mért szinttől. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszerkiskereskedelem változatlan áron számított forgalma decemberben 1,0%-kal csökkent a novemberihez mérten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.