BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁSZ: egyre súlyosabb az önkormányzatok helyzete

Komoly gondot okoz, hogy az önkormányzatok hatástanulmányok nélkül vágnak bele olyan beruházásokba, amelyek későbbi üzemeltetésével kapcsolatos kérdések nem rendezettek. Emellett pedig a települések az államháztartás más rendszereinél nem tapasztalható gazdálkodási szabadsággal rendelkeznek – fogalmazott kedden délután, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tájékozatóján Lóránt Zoltán, a szervezet egyik főigazgatója.

Hozzátette: az önkormányzatok rendszere évek óta súlyos feszültségeket hordoz, amit jól jelez az utóbbi évek 400 milliárd forintot meghaladó kötvénykibocsátása, valamint a 800 milliárd forintnál is magasabb teljes hitelállomány. Aggályos az is, hogy a települések költségvetése három bevételi forrásra - a saját bevételekre, a helyi adókra, valamint a kormányzati támogatásra – épül, ám ezek felhasználását nem korlátozzák világos és szigorú jogszabályok.

Az önkormányzatok kedvezőtlen pénzügyi helyzete ugyanakkor az államháztartás hiányát is növelheti, és ez komoly kockázatot jelent a költségvetés számára. Az idén az önkormányzati szféra hiánya már a GDP 0,5 százalékára rúg, ami a 2,6 százalékos költségvetési deficitcélhoz képest jelentős tételnek számít.

Az utóbbi két év során figyelhető meg az, hogy az önkormányzatok kötvények kibocsátásával igyekeznek bővíteni a rendelkezésükre álló forrásokat, ez különösen a nagyobb települések esetében okozhat gondot a közeljövőben – fogalmazott Vigvári András, a tanulmány készítője. Hozzátette: az önkormányzati rendszer ma egy aknamezőhöz hasonlít, amin végig lehet menni különösebb baj nélkül, de a szisztémának számos olyan eleme van, amelyek már a települések helyzetén túlmutató kockázatokat hordoz.

Az Állami Számvevőszék Kutató Intézeténél készült dokumentumban szereplő ÁSZ-javaslatok között több a gazdálkodási fegyelem erősítésére irányul, ám ezek közé tartozik egy különleges, önkormányzatokra szakosodott kincstár életre hívása is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.