BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU egésze is recesszióban - Az eurózóna visszaesése tovább mélyült

Az euróövezeti országok hazai összterméke átlagosan 1,5 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedhez képest, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken első becslésként. Ez volt a legnagyobb visszaesés egy negyedéven belül e statisztika 1995-ös kezdése óta.

 Az elemzők 1,3 százalékos visszaesésre számítottak. Az euróövezet ezzel mélyebbre süllyedt a recesszióba: az utolsó negyedben már harmadik negyedéve csökkent a GDP-átlag negyedévről negyedévre. A tavalyi harmadik és előtte a második negyedben rendre 0,2-0,2 százalékos volt a visszaesés. A tavalyi első negyedévben 0,7 százalékos növekedést mértek.

Az adatok megerősítik az általános várakozást, hogy az Európai Központi Bank jövő hónap elején folytatja a kamatcsökkentést, amint azt a bank vezetői korábban burkolt formában már meg is ígérték.

Éves összehasonlításban az euróövezeti GDP alakulása a negyedik negyedévben 1,2 százalékos visszaesésre váltott a harmadik negyedévi, 0,6 százalékos többletről. Az elemzők is 1,2 százalékos éves visszaesést valószínűsítettek.

Tavaly egész évben 0,7 százalékkal nőtt az euróövezeti GDP 2007-hez képest, a pénteki közlés szerint. Az Európai Bizottság januárban még 0,9 százalékos átlagos GDP-növekedést becsült tavalyról az euróövezetben. Előtte, 2007-ben 2,7 százalékkal, 2006-ban 2,9 százalékkal nőtt az euróövezeti tagországok összesített hazai összterméke. Az Európai Bizottság idénre 1,9 százalékos visszaesést, jövőre 0,4 százalékos növekedést jósol az euróövezeti gazdaságnak.

Az egész EU-ban a tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal csökkent a GDP-átlag az előző negyedhez képest. Ezzel az egész EU is recesszióba került, miután a harmadik negyedévben is csökkent már a hazai össztermék átlaga, 0,2 százalékkal, a második negyedévi stagnálás után. Éves összehasonlításban a tavalyi utolsó negyedben 1,1 százalékos visszaesés követte a harmadik negyedévi, 0,7 százalékos többletet.

Az egész EU átlagos gazdasági növekedése ezzel tavaly 0,9 százalékra mérséklődött a 2007-es, 2,9 százalékos ütemről. Az Európai Bizottság januárban még 1,0 százalékos többletet valószínűsített tavalyról az egész EU-nak. Idénre 1,8 százalékos visszaesést, jövőre átlagosan 0,5 százalékos növekedést jósolt a 27 tagországnak.

Az EU statisztikai hivatala eddig 15 EU-tagország eredményei ismeri, közülük csak háromban nőtt a GDP a tavalyi utolsó negyedben az előző negyedhez képest: Görögországban 0,3 százalékkal, Cipruson 0,6 százalékkal és Szlovákiában, 2,1 százalékkal. A legnagyobb visszaesés Litvániában volt, 2,4 százalékos. A német GDP 2,1 százalékkal, a francia 1,2 százalékkal, az olasz 1,8 százalékkal, a spanyol 1,0 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedhez viszonyítva. Éves összehasonlításban öt EU-tagországban nőtt a hazai össztermék a tavalyi utolsó negyedévben: Csehországban 1,0 százalékkal, Görögországban 2,6 százalékkal, Cipruson 3,0 százalékkal, Ausztriában 0,5 százalékkal, Szlovákiában 2,7 százalékkal. A legnagyobb visszaesés Lettországban volt éves összehasonlításban: 10,5 százalékos. A német GDP 1,6 százalékkal, a francia 1,0 százalékkal, az olasz 2,6 százalékkal, a spanyol 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az EU statisztikai hivatala szerint az Egyesült Államok gazdaságában a negyedik negyedévben 1,0 százalékos visszaesés követte a harmadik negyedévi, 0,1 százalékos csökkenést negyedévről negyedévre, illetve éves összehasonlításban 0,2 százalékos visszaesés következett az előző negyedévi, 0,7 százalékos növekedésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.