BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Év végére beindult az építőipar

Az építőipari termelés volumene a 2007. évi jelentős csökkenés után 2008-ban 5,1%-kal volt alacsonyabb az előző évinél - közölte a KSH.

Az építőipar termelői árai 2008-ban átlagosan 5,8%-kal emelkedtek. Az építőipari termelés volumene 2008 decemberében kiigazítatlan adatok alapján 5,5%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 3,2%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 0,6%-kal haladta meg az előző havit. Az építőipar termelői árai 2008 IV. negyedévében 6,2%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari termelés 2008. évi 5,1%-os mérséklődésén belül az épületek építése 10,6%-kal alacsonyabb, az egyéb építményeké 2,5%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az épületek építésének csökkenése elsősorban az ipari és raktárépületek, irodaépületek építésében megfigyelt visszaesés következménye. Az egyéb építmények építése a 2007-ben bekövetkezett 20%-os csökkenés után az év második felében emelkedett; a növekedésben út- és autópálya-építéseknek, közműépítéseknek, vasútvonal-korszerűsítéseknek volt szerepük. 2008-ban a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 5,8%-kal, az épületgépészeti szerelés termelése 8,3%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól; a befejező építésé 1,5%-kal nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.