BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: Imponáló és dermesztő a Reformszövetség csomagja

Imponáló a Reformszövetség gazdaságpolitikai csomagja, de javaslataik társadalmi hatása időnként dermesztő - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután szombaton konzultált a Reformszövetség tagjaival, a szervezet által készített 2013-ig szóló gazdaságélénkítő programról.

A kormányfő hangsúlyozta: a javaslatot a következő hetekben pontról pontra elemzik, s a szakértői munka következik. Gyurcsány Ferenc szerint a Reformszövetség legfőbb üzenete, hogy az államháztartás átalakításával kell felszabadítani az erőket a gazdasági növekedés érdekében. Mint hangsúlyozta, a megbeszélés egyik tanulsága számára az volt, hogy az általa eddig bejelentett intézkedések iránya helyes, de a Reformszövetség ennél radikálisabb intézkedéseket javasol a kormánynak.

Gyurcsány Ferenc közölte, a konzultáción elhangzottak emellett arról is meggyőzték, hogy a 2006-ban elindított reformpolitika irányai, céljai jók voltak, és most "előrébb lenne az ország", ha nincs az erős politikai ellenszél, és a népszavazás. A Reformszövetség arra bátorítja a kormányt, hogy elsődlegesen a nemzet érdekeihez ragaszkodjon, szögezte le a miniszterelnök.

Az év legjelentősebb társadalmi konfliktusa az, hogy ami a nemzet érdekében állna, az rövidtávon ütközik az egyének, a családok érdekeivel, ezért konfliktusokat okozhat - hangoztatta a miniszterelnök, és hozzátette: a kormány arra próbálja rávenni az embereket, hogy válasszák az ország érdekeit. Feltette a kérdést: a nemzetet szolgálja-e vagy rövid távon gondolkozzon? Úgy vélte: most a szakmai és a társadalmi támogatottság nem ugyanaz.

Gyurcsány Ferenc arra reagálva, hogy Békesi László 220 helyett 330 milliárd forintos kiadáscsökkentést tart szükségesnek erre az évre, úgy válaszolt: a kormány a bejelentett mértéknél valójában többet fog megtakarítani, a tervezett intézkedésekkel együtt az összeg várhatóan 260-270 milliárd forint lesz. Ez már közelít a Reformszövetség elképzeléséhez - tette hozzá.

Veres János pénzügyminiszter elmondta, hogy két területen lát véleménykülönbséget a kormány és a Reformszövetség között: egyrészt a vagyonalapú ingatlanadó bevezetésnek dátumában, a kabinet ezt 2009-nél későbbre tervezi. Másrészt nem látják a munkáltatói terhek 2009 utáni, további három, majd két százalékpontos csökkentésének fedezetét.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter úgy látja: amit a Reformszövetség kezdeményez, annak jelentős részét vagy már megvalósította a kabinet vagy a következő hónapokban kerít sort erre. Példaként említette a bürokrácia csökkentését, a kis- és közepes vállalkozások közbeszerzésekben való részvételének könnyítését, illetve a telephely engedélyezés könnyítését, valamint az állami intézmények késedelmi kamat fizetésére kötelezését.

Emellett célzott támogatásokat készítenek elő a húzóágazatok - járműipar, gyógyszeripar, logisztikai és infokommunikációs szektor - részére is. Az akciótervek várhatóan két ütemben - március végére és június végére - készülnek el. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.