BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közösen dúsíthatják az uránt az oroszok és az ukránok

Oroszország megengedi az ukrán állami tulajdonú nukleáris fűtőanyag konzorciumnak, hogy részt vegyen nemzetközi urándúsító központja munkájában.

A Ria Novosztyi hírügynökség szerint ez tűnik ki Vlagyimir Putyin miniszterelnök hétfőn kiadott rendeletéből. Ukrajna 2007-ben jelezte a központhoz csatlakozás szándékát, amelyet most a közelmúltban megerősített.

Az urándúsítót 2007-ben hozta létre Oroszország és Kazahsztán Angarszkban, s a szervezet olyan külföldi országoknak kínál szolgáltatásokat, amelyek rendelkeznek atomerőművekkel, de nincsenek dúsító berendezéseik. A központban 90 százalékos Oroszország és 10 százalékos Kazahsztán tulajdoni részesedése. 

Eközben az ORF jelentése szerint különösen súlyos a pénzügyi helyzet Ukrajnában, az ország az államcsőd közelében jár. Ausztria tízmilliárd eurónyi kintlévőséggel rendelkezik Ukrajnában. Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter ezért holnap és holnapután négy kelet-európai országot keres fel.

Horvátországban, Romániában, Bulgáriában és Ukrajnában azt igyekszik feltárni, hogy mit akarnak tenni ezek az országok a bankjaik és egyben az osztrák bankok érdekében is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.