BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs kiút az építőiparnak

Az állami beruházások felfutása jó év végi teljesítményhez segítette az építési vállalkozásokat, azonban a szerződésállomány zsugorodása újabb nehéz évet vetít előre a szektor számára. Decemberre 5,5 százalékos növekedést jelentett a KSH.

A kedvező decemberi adat ellenére harmadik éve zsugorodott az építőipar 2008-ban, és az idei kilátások sem kedvezőek. A tavalyi utolsó hónapban 5,5 százalékkal, a munkanaphatást figyelembe véve 3,2 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest az építőipari termelés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez 2007 februárja óta a legkedvezőbb növekedési index a szektorban, és 2008-ban ez volt a negyedik hónap, amikor nem zsugorodásról számolt be a statisztika. A havi növekmény 0,6 százalék volt szezonálisan kiigazítva.

Éves átlagban így is mintegy 5,1 százalékkal visszaestek az építési teljesítmények, az előző évben azonban közel 15 százalékos volt a zsugorodás. Már 2006-ban is enyhén visszaesett az építések mutatója, amely addig dinamikusan bővült, az igazán nagy törés azonban 2007 elején következett be, főként az állami beruházások visszafogása miatt. Azóta nagyjából stagnál az iparág, de nagyon alacsony, hat évvel korábbra jellemző kibocsátási szinten. A szektor kedvezőtlen helyzete a lecsökkent beruházási hajlandóságra vezethető vissza, a lakáskereslet sem növekedett a stagnáló vagy csökkenő lakossági jövedelmek miatt. Az állami beruházásokat pedig a hiánylefaragás miatt vette vissza a kormányzat, ez a tényező azonban most ismét növekedést mutat.

Ezt tükrözi az építménytípus szerinti megoszlás is: az épületek terén 15,5 százalékos zuhanás volt az év utolsó hónapjában, míg az egyéb építményeknél – ahová az útépítéseket is sorolják ‑ 39,6 százalékos bővülés volt éves alapon. Az utóbbi kiugró adatot a KSH az alacsony bázis mellett néhány nagy értékű út- és közműépítéssel magyarázza. Éves átlagban is ellentétesen alakult az építményfőcsoportok volumene, bár nem ilyen mértékben. Az épületeknél 10,6 százalékos mérséklődés, az egyéb építményeknél 2,5 százalékos növekedés volt. 2007-ben még épp ennek ellenkezője látszott, akkor még az épületek húzták felfelé a szektor teljesítményét. A lakásépítési kedv azonban meglehetősen alacsony szinten mozgott egész évben, amihez ősztől még a korábbi olcsó hitellehetőségek megszűnése is hozzájárul. Mindezt tartósan aligha tudja ellensúlyozni az állam, még ha az európai uniós forrásokat is számításba vesszük.

A fellendülés átmeneti voltára utalnak a szerződésállományi adatok is: december végén 22,5 százalékkal kisebb volumenre volt megrendelése az építőiparnak, mint 2007 végén. Ezen belül az épületekre kötött szerződések 35,9 százalékkal, az egyéb építményekre 2,8 százalékkal lett alacsonyabb. Összességében nagy növekedés nem várható az idei évben sem, jó, ha stagnálásra futja ilyen körülmények között. A múlt héten bejelentett 1800 milliárd forintnyi beruházási csomaggal kapcsolatban is sok a kritika, a projektekre lebontott tájékoztató, amit a gazdasági tárca közreadott, nagy részben már kivitelezés alatt lévő építéseket tartalmaz, így nem minden esetben számít informatívnak, többen inkább pr-fogásnak tekintik azt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.