BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sarkozyt kritizálta Bush volt tanácsadója

Dan Price, Bush elnök volt kereskedelmi tanácsadója a "Vásárolj amerikai terméket" mozgalom mellett Nicolas Sarkozy autómentési tervét is kritizálta. Mint mondta, a kérdés nem az, hogy a javaslat megfelel-e a WTO irányelveinek, hanem az, hogy korlátozza-e a globális kereskedelmet.

"Nem folytathatunk olyan gazdaságpolitikát, amely más országokat hátrányos helyzetbe hoz és amely megakadályozza a globális kereskedelmi láncok működését" – mondta az AFP-nek Dan Price, a Bush-kormány kereskedelmi tanácsadója. A republikánus közgazdász szerint nem az a lényeg, hogy a "Vásárolj amerikai terméket" mozgalom megfelel-e a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) számára, hanem az, hogy akadályozza-e a világkereskedelmet.

Price szerint a tervezet rossz üzenetet küld, különösen azért, mert tavaly novemberben Washingtonban húsz ország vezetői állapodtak meg abban, hogy nem emelnek új korlátokat a kereskedelem elé.  A volt tanácsadó ugyanilyen alapon kritizálta Nicolas Sarkozy bejelentését is, miszerint csak azok az autógyárak kaphatnak támogatást, amelyek Franciaországban gyártott alkatrészeket használnak. Minden olyan lépés, amely kiszakít egy szektor a globális gazdaságból, szükségszerűen protekcionista – szögezte le Price.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.