BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veres: július 1-jétől csökken a munkáltatók járulékterhe

A kormány idén 3-3,5 százalékos gazdasági visszaeséssel, 3,7-3,9 százalékos inflációval és 3 százalék alatti államháztartási hiánnyal számol - mondta Veres János pénzügyminiszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormányfő által bejelentett adóátrendezésse kapcsolatban elmondta: Július 1-jétől csökken a munkáltatók járulékterhe a jelenlegi 32 százalékról 27 százalékra, az idén csak a minimálbér kétszereséig, 2010 január 1-től pedig már a teljes bérre. 

A személyi jövedelemadó alsó kulcsa júliustól 18 százalékról 19 százalékra emelkedik, a sávhatár évi 1,7 millióról 2,2 millióra, majd jövőre 3 millióra nő, a felső kulcs 38 százalékra emelkedik a jelenlegi 36 százalékról, a 4 százalékos különadó eltörlése mellett.

Hozzátette: az 5 százalékpontos csökkentés az idén a második félévben 81 milliárd forintos tehercsökkenést jelent, 2010-ben pedig 280 milliárdot.

A tárcavezető leszögezte, az adórendszer átalakítása mellett - a stabil államháztartás fenntartása érdekében - strukturális reformok lesznek, amelyek érintik a nyugdíjrendszert, az önkormányzati rendszert és a szociális transzfereket. Az adórendszer átalakítását költségvetési szempontból semlegesnek minősítette.

A költségvetési hiánycél idei tartása érdekében megtakarításokra lesz szükség, összesen 210 milliárd forint értékben. Szükség lesz a lakástámogatási és a rokkantnyugdíj-rendszer szigorítására, valamint a gáz- és távhőkompenzáció árcsökkenésnek megfelelő karcsúsítására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.