BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár 500 milliárd dollárral emelné az IMF keretét az USA

Timothy Geithner pénzügyminiszter leszögezte: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tartalékait jelentősen, akár 500 milliárd dollárral kellene megemelni, a tagságot pedig további, a G20-hoz tartozó országgal érdemes növelni.

Az AFP értelmezése szerint az IMF-fel kapcsolatos legfrissebb amerikai nyilatkozatok azt jelentik: Barack Obama elnökké választása jelentős változást hozott az Egyesült Államok IMF-hez fűződő viszonyában. A multilaterális politika felé fordulást mutatja, hogy Timothy Geithner a Valutaalap tartalékainak jelentős emelését szorgalmazta. A pénzügyminiszter akár 500 milliárd dolláros növelést is elképzelhetőnek tart és szorgalmazza a tagság további bővítését a G20 országokkal.

A javaslat szerint a Nemzetközi Valutalap az úgy nevezett NAB (New Arrangements to Borrow) 33 milliárd dolláros keretét bővítenék500 milliárd dollárral. Az Egyesült Államok a korábbi években következetesen ellenezte az IMF tartalékainak emelését, a Geithner által most bejelentett javaslat az európai tervnél is ambiciózusabb, az ugyanis mindössze 250 milliárdra emelné a készletet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.