BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az előzetesen jelzettnél is nagyobb volt a GDP-visszaesés

Magyarország bruttó hazai terméke 2008 IV. negyedévében 2,3%-kal, a naptárhatás kiszűrésével 2,5-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdasági teljesítmény az előző negyedévhez képest 1,2%-kal csökkent. A 2008-as év egészében az ország teljesítménye 0,5%-kal bővült. A gyorsbecsléshez képest mutatkozó 0,3 százalékpontos eltérést elsősorban a pénzügyi közvetítés ágazat teljesítményére vonatkozó újonnan rendelkezésre álló adatoknak az előre becsültnél jelentősen kisebb értéke okozta.

2008-ban a bruttó hazai termék értéke folyó áron 26 470 milliárd Ft, egy főre vetítve 2 millió 637 ezer Ft volt. Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke a IV. negyedévben 1,3%- kal nőtt. Ezen belül az ipar teljesítménye 8,5%-kal csökkent, míg az építőipar hozzáadott értéke, a korábbi időszakok tendenciájával ellentétben, a IV. negyedévben 2,7%-kal bővült alapvetően év végén megvalósult útépítések következtében.

2008. év egészében az árutermelő ágazatok hozzáadott értéke a nemzetgazdasági átlagnál erősebben, 4,2%-kal nőtt. Ebben a mezőgazdaság hozzáadott értékének kiemelkedő, 43,0%-os növekedése játszik meghatározó szerepet. A mezőgazdasági termelés ilyen mértékű bővülését a 2007. év alacsony szintje és a növénytermesztés kedvező időjárásnak köszönhető magas terméseredményei okozták. Az ipari teljesítmény, az év első felében bekövetkező bővülés ellenére, összességében 0,3%-kal csökkent, tükrözve az exportorientált feldolgozóipar teljesítményének második félévben megfigyelhető visszaesését

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.