BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elutasítják a szakszervezetek a cafeteria tervezett megadóztatását

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke ártalmasnak nevezte a kormány szerdán elfogadott javaslatát és riasztónak az abban foglalt számokat.

Úgy vélte a számok "riasztóak", a kormány "találomra" 62 százalékos személyi jövedelemadót és 27 százalékos járulékterhet vet ki az üdülési csekkek, az étkezési hozzájárulás és az önkéntes pénztári befizetések felére. Véleménye szerint téved a kormány, ha azzal számol, hogy a munkáltatók "simán" átvállalják ezeket a terheket.

Ezzel a döntésével a kormány jelentősen lerontja az üdülési csekk, az étkezési hozzájárulás felhasználásának, valamint az önkéntes pénztárak működésének feltételeit - mondta.

A kérdésben további és mielőbbi tárgyalást sürgetett a szakszervezeti vezető.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke is elfogadhatatlannak nevezte a cafeteria tervezett megadóztatását. Hangsúlyozta: ezek a juttatási formák csak jelenlegi, adómentes formájukban működőképesek. A szakszervezeti vezető az üdülési csekk esetében kiemelte annak belföldi turizmusra gyakorolt kedvező hatását is. A béren kívüli juttatások megadóztatásával az államháztartás egyensúlya nem fog javulni - vélekedett.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a részletek ismerete nélkül annyit mondott: az eddig megjelent információk alapján a kormány javaslata értelmetlen, további tárgyalásra, módosításra szorul.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége hasonló értelmű közleményt juttatott el csütörtökön az MTI-nek. A szövetség határozottan elutasítja, és tiltakozik a kormány javaslata ellen. Elfogadhatatlannak nevezi a foglalkoztatott munkaerő "megsarcolását", és úgy véli, "az öngondoskodás elleni ilyen mértékű támadás mérhetetlen károkat okoz nemcsak a jelenlegi munkavállalóknak, hanem a fiatal generációnak, a pályakezdőknek is". A javaslatok ellen a VDSZ minden törvényes eszközzel tiltakozni fog - hívják fel a figyelmet a közleményben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.