BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsányt megnyugtatták - Biztonságban az osztrák bankok hazai leányai

Biztonságban vannak az osztrák bankok magyarországi leányai – nyugtatta meg Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt tegnap bemutatkozó látogatásán Werner Faymann. Az osztrák kancellár közölte, Ausztria bankmentő csomagjai az osztrák érdekeltségű magyar pénzintézeteket is védik.

A bankok először saját tőkéből egy 15 milliárd eurós erősítést kaptak, majd egy garanciacsomagot hoztak létre 100 milliárd euróból. Eddig két pénzintézet hívott le bizonyos összeget, de ez az első csomag 20 százalékát sem éri el. Faymann szerint ezeket a csomagokat azért méretezték túl, hogy megnyugtassák a piacot, nincs veszélyben az osztrák bankrendszer és külföldi érdekeltségeik sem. „Az osztrák bankoknak saját tőkéjüket kell erősíteniük, ez az anyacégekre és a leánybankokra is vonatkozik” – hangoztatta a kancellár.

„Pénzügyi szektoraink jelentősen összekapcsolódnak, nagyon sok osztrák befektető van ebben a régióban” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint az osztrákok pontosan tudják, létezik egy regionális logika. A magyar miniszterelnök sikertelen vasárnapi kezdeményezése óta, amelyben a kelet-közép-európai régió pénzügyi megsegítését kérte az uniótól, Faymann volt az első, aki támogatta valamilyen szinten a magyar kormányfő kezdeményezését, a brüsszeli magyar kezdeményezéstől még térségünk államai is elhatárolódtak.

A két kormányfő tegnap kijelentette, a gazdasági válság leküzdésére nemcsak nemzeti válaszlépések kellenek, hanem közös megoldásokra is szükség van. Gyurcsány úgy fogalmazott: „regionális, uniós és globális szintű fellépés is kell a recesszió megállítására”. Faymann kijelentette, Ausztria minden közös fellépési javaslatot támogat, amely az Európai Tanács elé kerül.

A szomszédos ország politikusa az előző két napban Nicolas Sarkozy francia elnökkel találkozott, és Budapesten is megismételte, Ausztria szerint az uniónak minden szükséges pénzügyi eszközt be kell vetnie a stabilitás és a konjunktúra érdekében. „Egyértelművé kell válnia: az Európai Uniónak az a szándéka, hogy a gazdasági válságban minden tagállamnak és kereskedelmi partnernek segítsen” – hangoztatta a kancellár.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.