BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Infláció és defláció - Minden gazdaság fenyegetett

Miközben Japán a defláció peremére sodródott, Európában pedig az infláció lassan a nullához közelít, az Egyesült Államokban éppen az infláció miatt aggódnak a gazdasági vezetők. A G20 találkozó előtt szaporodnak a demonstrációk.

Japánt már a defláció fenyegeti és Európában is a nullához közelít az infláció. Ugyanakkor a tengerentúlon az infláció okoz fejfájást a döntéshozóknak, miután emelkedett a fogyasztás és a "mag árak" az elemzői várakozások közül a legmagasabbaknak feleltek meg – írja a Reuters.

A G20 találkozó előtt nő a feszültség a fejlődő országok és a világ gazdasági nagyhatalmai között. A brazil elnök a "fehér bőrű, kék szemű emberek irracionális viselkedésének" tulajdonította a válságot, a londoni csúcs idején pedig demonstrációra kerül sor. A tüntetők azt kérik majd a G20-tól, hogy a népet "helyezze az első helyre".

Februárban 1,8 százalékkal emelkedtek az árak az energiát és az élelmiszereket leszámítva, a megkérdezett elemző szerint ez az inflációs félelmeket növeli. A recesszió, az alacsony olajára és az alacsony kereskedelmi forgalom viszont gyakorlatilag a nullára nyomta a japán inflációt, az UBS Securities szakértője szerint az országot a defláció fenyegeti. Az európai vezetők egyelőre nem tartanak a deflációtól, az eurózónára vonatkozó adatokat jövő kedden hozzák nyilvánosságra. Ugyanakkor a közgazdászok arra számítanak, hogy az infláció már most jóval az Európai Központi Bank által javasolt két százalék alatt mozog.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.