BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet- e gazdaságot élénkíteni fegyvervásárlással? Felzúdulás Berlin terve miatt

Ellenzéki politikusok és háborúellenes csoportok megrökönyödéssel fogadták a hírt, hogy az új, 50 milliárd eurós konjunktúraélénkítő terv terhére hadfelszerelést is vásárolnak a sereg számára.

A bírálók szerint a katonai célú kiadások kérdésessé teszik a program hatékonyságát. A hadügyminisztérium megerősítette, hogy a kormány rövid úton kiutalt 500 millió eurót a Bundeswehr számára. A német hadsereg ebből a pénzből ezer darab, korszerű géppisztolyt vásárol, összesen 3 millió euróért. Ennél jóval nagyobb értéket fog képviselni a beszerzendő – „Dingo”-nevű – 34 darab járőrözés céljára szolgáló gépkocsi (24 millió euró), illetve a 10 darab „Fennek” páncélozott felderítő jármű (35 millió euró) és 5 darab távvezérelt, vízalatti „Seefuchs” aknakereső robothajó (34 millió euró) - tudósít a Financial Times.

További nagy összegű szerződéseket kaszárnyák renoválására és egyéb felújítási programokra fognak költeni. A hadügyminiszter – Franz Josef Jung – védelmébe a tervet, mert – mint mondta – a hadsereg mindig fontos vásárló volt a német piacon, így most elköltendő tételek is élénkíteni fogják a keresletet. Egyébként is – hangoztatta a politikus – ezek valójában régi keletű igények, amelyek kielégítése viszonylag gyors ösztönző hatással jár.

A politikus szerint a pénzből az Afganisztánban lévő alakulatokat is jobb felszereléshez juttatják.A baloldali ellenzéki „Linke”párt egyik parlamenti képviselője kétségesnek mondta, hogy harctéri eszközök vásárlásával lehet-e gazdaságot élénkíteni, ezért a program eme részét inkább a válságkezelés köntösébe bújtatott fegyverkezésnek kell minősíteni – hangoztatta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.