BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lejtmenetben a kiskereskedelem - Az eladások már majdnem három éve szűkülnek

A korábbi csökkenő trendet követve a hazai eladások szinte meg sem rezdültek januárban, pedig a belföldi keresletről egyre borúsabb képet festenek a szakértők, és a GDP-ben is nagy fogyasztáscsökkenés rajzolódott ki 2008 végén.

Még tart a csökkenő tendencia hazai kiskereskedelemben, és a csökkenő lakossági jövedelmek alapján nem is várható trendforduló a közeljövőben. Európai összehasonlításban ugyanakkor nem kiugró a visszaesésünk. A kiskereskedelmi forgalom volumene januárban 2,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző havi zsugorodás még 3,2 százalék volt, ezt megelőzően azonban csak 2008 márciusában volt a mostaninál nagyobb mértékű az eladások szűkülése. A szezonálisan kiigazított havi változás 0,1 százalékos emelkedést mutatott, ami ugyan elég szerény mértékű emelkedés, mégis fél éve a legjobb eredmény a szektorban.

Az év első hónapjában a kiskereskedelmi eladások 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 14 százaléka üzemanyag, 13 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus részesedése 25 százalék volt. Továbbra is az alapvető szükségletet ellátó élelmiszerek forgalma csökkent kisebb mértékben. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 1,5 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. 2008 januárjához képest az idei év első hónapjában az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,6 százalékkal mérséklődött; az élelmiszer-, ital-, dohányáruszaküzletek eladásai 0,6 százalékkal csökkentek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma januárban 5,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki szinttől; csak a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint – az összes forgalomból csekély súlyt képviselő – a használtcikküzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, a többi tevékenységcsoportban visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene. A legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes, illetve a bútor-háztartásicikk-, építőanyag-üzletek eladásai csökkentek az előző év azonos hónapjához képest.

A recesszió ellenére a közlekedésen mintha nem spórolnának a magyarok. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma kismértékben, 0,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjában mért szintet. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az üzemanyagkutak eladásai 0,5 százalékkal növekedtek az előző hónaphoz képest. A globális válságot leginkább az autóeladások érezték meg, ezért itt lényegesen nagyobb a hanyatlás, igaz, az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számítják bele a termékkört. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene jelentősen, 31,9 százalékkal csökkent Magyarországon 2008. januárhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.