BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar támogatást kért a német miniszter - "Speciális" tejtervek

Támogatást kért Magyarországtól (is) a német agrárminiszter ahhoz a hétpontos levélhez, amely az uniós tejpiaci helyzet javítását célozza - értesült a VGO.

A német kérés a napokban érkezett meg az FVM-hez. Információink szerint a levél többek között az exporttámogatásokkal, az intervencióval és a minőségvédelemmel kapcsolatban fogalmaz meg javaslatokat.

Szakértők szerint a német kezdeményezés azért különösen nagy horderejű, mert az EU-n belül ma Németország számít a legnagyobb tejtermelőnek. Időközben azonban a helyzet kezelésére Ausztria is memorandumot fogalmazott meg.

Magyarország mindkét javaslatcsomagot támogatja, de Gráf József agrárminiszter az uniós agrárminiszterek jövő hét eleji brüsszeli ülésén egy "speciálisan" magyar intézkedési tervet is ismertet majd - tudtuk meg. Mint ismert, az uniós tejpiaci viszonyok azért váltak feszültté, mert a felvásárlási árak drasztikusan csökkentek az uniós szintű túltermelés miatt. Errre a kelet-európai tejtermelők a múlt héten közös demonstrációval is felhívták a figyelmet Prágában. Brüsszel ennek nyomán vette a jövő heti agrárminiszteri tanácsülés napirendjére az ügyet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.