BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz idők járnak a kisboltokra

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az idei évi kiskereskedelmi kilátások rendkívül kedvezőtlenek, számolni kell az értékesítőhelyek számának csökkenésével.

A szövetség keddi közleménye szerint sajnálatos módon olyan költségek is szerepet játszanak a kereskedők gazdálkodásában, mint például a környezetvédelmi termékdíj, ahol az eladótéri és a pénztári műanyag zacskók, szatyrok esetében 10 milliárd forintos többletköltséggel kell számolni. A kereskedők kezdeményezték ennek megszüntetését, ha erre nem hajlandó a kormány, ez munkahelyek elvesztését fogja jelenteni - áll a közleményben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva az OKSZ megjegyzi: 2009. januárjában 7 százalékkal csökkentek a reálkeresetek emellett az év eleji kereskedelmi visszaesés erősebb volt a korábbi időszakoknál. A kereskedelemben az alkalmazottak száma 2009 januárjában 361 ezer volt, ami 2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Mint azt korábban a Világgazdaság Online is megírta: a kiskereskedelem januári adatai szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom 543 milliárd forint volt üzemanyag és jármű értékesítéssel együtt. Ez a 2008. decemberi értékesítésnél 313 milliárd forinttal kevesebb. Az OKSZ megjegyzi, hogy a januári visszaesés a korábbi években is jellemző volt, hasonló mértékben, arányban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.