BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sínen a távközlési reformcsomag az EU-ban

Előzetes megállapodás született Brüsszelben az uniós távközlési reformcsomagról.

Az Európai Bizottság, a Parlament és a tagállamok képviselői hétfő éjszaka döntöttek egy uniós szintű szintű felügyeleti hatóság létrehozásáról, a fogyasztói jogok megerősítéséről és annak a lehetőségéről, hogy a nemzeti szabályozó szervek a verseny élénkítésének utolsó eszközeként elrendelhessék a távközlési cégek feldarabolását.

A tárgyalások során ez utóbbi volt az egyik leginkább vitatott kérdés. A kormányok a távközlési monopóliumok feldabarolását az infrastruktúra-üzemeltetési és a szolgáltatási részlegek mentén kényszeríthetnék ki a jövőben, biztosítva, hogy az infrastruktúrához a versenytársak is hozzáférhessenek.

A távközlési reformjavaslatot eredetileg benyújtó Viviane Reding távközlési biztos a brit példát tartja mérvadónak: a szigetország ágazati felügyeleti hatósága, az Ofcom már korábban elrendelte a British Telecom szétválasztását. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a piacszabályozás végső eszközeként szintén jó megoldásnak, a jelenleg meglévőknél hatékonyabb fegyvernek tartja a szétválasztás kikényszerítésének lehetőségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.