BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Surányi: az IMF-hitel nem a vitrinbe való

Kemény szavakkal illette az MNB utóbbi időben követett politikáját előadása végén Surányi György, a CIB Bank elnöke az Ybl Klub gazdasági tanácskozásán.

Surányi György a konferencián bírálta az MNB utóbbi időben tett több lépését is, és leszögezte: ideje lenne dönteni, hogy a jegybank erős vagy gyenge árfolyamot akar-e. Úgy fogalmazott: komoly zavart okozott, hogy az MNB sokáig tagadta az állampapír-piaci beavatkozás lehetőségét, majd végül mégis ilyen lépésekre kényszerült. Hiba volt a forint árfolyam-sávjának a megszüntetése is - tette hozzá.

A monetáris politika kötelessége a likviditás- és kereslet-teremtés vagy ennek elősegítése, valamint a privát szféra fedezetlen deviza-eladósodottságának csökkentése. A 25 milliárd dolláros nemzetközi hitelcsomag nem „a vitrinbe való”, hanem arra, hogy ki tudjuk elégíteni a deviza-keresletet, valamint e pénzekből finanszírozzuk az elodázhatatlan szerkezeti átalakításokat. A devizatartalékok növelése természetesen helyes célkitűzés – tette hozzá Surányi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.