BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túszul ejtett cégvezérek, bankárfenyegetések – A harag napjai Nyugaton

Az eddig visszafojtott indulatok egyre gyakrabban törnek ki a fejlett Nyugat államaiban, a rendszer és az azt megjelenítő személyek elleni, nyílt agresszióban. Villákat támadnak meg, bankárokat fenyegetnek, az elbocsátások ellen pedig Franciaországban már vállalatvezetők túszul ejtésével is tiltakoznak.

Franciaországban március 13-án a Sony egyik – Bordeaux-környéki – gyárában tartották éjszaka is fogva a cég helyi vezetőjét, így tiltakozva a tervezett üzembezárások ellen. Az igazgatót csak azt követően engedték szabadon, hogy megbeszélések kezdődtek a tervezett leépítések felülvizsgálatáról. Utóbb az irodatechnikai eszközöket gyártó 3M cég vezetőjét vették őrizetbe a dolgozók egy Párizstól északra lévő gyárban, akik arra hivatkoztak, hogy más eszközük nincs a tervezett elbocsátások megakadályozására.

Nagy-Britanniában a Royal Bank of Scotland korábbi vezetőjének villájában törték be kövekkel az ablakokat, és az autóját tették tönkre, aminek ott olyan, hatalmas szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak, mint a XIX. századi spontán géprombolásnak. Mint a Financial Times Deutschland rámutat, a válság és a terjedő bizonytalanság miatti harag már egy ideje világszerte utcára viszi az embereket. A mostani napokban az az új, hogy személyekre szólóan célzott formában törnek felszínre az indulatok, mégpedig halálos fenyegetések, nyílt támadások, vagyon elleni cselekmények, és itt-ott túszejtések formájában. Ez arra utal, hogy a felgyűlt haragot most már nem lehet – például a „mohó bankárok” ellen – a tömegtájékoztatásban folytatott kampány révén levezetni.

A hangulat az Egyesült Államokban is forrponton van. Németországban még látszólag nyugalom honol, de itt is idő kérdése, hogy elszabaduljanak az indulatok – vélik elemzők. A Bielefeldi Egyetem szociológus professzora szerint számítani kell társadalmi nyugtalanságra, a német szakszervezeti szövetség vezetője – Michael Sommer – pedig robbanással fenyeget. Maga Horst Köhler államfő is olyan aggodalmakat fogalmazott meg, hogy az államhatalomnak meg kell tapasztalnia „a haragot, illetve a saját tehetetlenségét, erőtlenségét”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.